Publisert

Historien om Indian Pale Ale

Nøisom Birde Num Num
Birdie Num Num – Indian Pale Ale


Du sitter kanskje på en restaurant eller i annet godt lag å nyter en øl mens du leser dette. Akkurat som generasjoner har gjort før oss. Som i det Britiske imperiet på 1700-tallet. Men samtidig som Britene erobret mer og mer land ble også veien å frakte øl lenger og lenger. Det kan vi prise oss lykkelige for idag.

Det var langt fra vest til øst i det langstrakte Britiske imperiet. Ikke bare i avstand men også værmessig. Britene var vant til et vått og skiftende klima, men langt vest i India gjorde varmen og den tørre lufta det vanskeligere å produsere og oppbevare øl. Den lange reisen fra London til Bombay bidro også til at mye av ølet ble dårlig før den ankom. ( Det er lett å forestille seg en varm og øltørst britisk soldat ergre seg over dårlig øl. )

Så da var det bare en ting å gjøre: Å lage et øl som tålte den seks måneder lange reisen fra London til India, tiden det tok å seile før Suezkanalen ble påbegynt i 1859.

Bryggerimester George Hodgson i London utviklet en øl med så mye humle at den måtte eldes som vin, det vi idag kjenner som Pale Ale. Ølet ble sendt til India og til Britenes store glede overlevde ikke bare ølen, den smakte også bedre. Dette ble på mange måter prototypen av IPAen vi kjenner til idag og andre bryggerier hang seg på med sine varianter.

Ølet ble gradvis gjort lysere og friskere for å passe det varme Indiske klimaet, derav navnet Indian Pale Ale. Men det er først i senere tid den ble kalt IPA. I datiden ble den markedsført i forskjellige varianter fra «Pale Ale for India» til det litt lengre «Pale Ale Prepared for the East and West India Climate»

Indian Pale Ale ble etterhvert glemt i Europa men fikk sin renessanse gjennom et annet imperie, nemlig USA. Derifra ble den gjenoppdaget av bryggere i Europa og har de siste 15 årene blitt en favoritt blant ølelskere på alle verdens kontinenter.

Nøisoms Indian Pale Ale:
Birdie Num Num
Tropisk Storm

Prøv også Gulrotkake med IPA

Kilder: The Guardian, Beerconnoisseur